Cristin-prosjekt-ID: 405174
Sist endret: 18. desember 2014, 14:10

Cristin-prosjekt-ID: 405174
Sist endret: 18. desember 2014, 14:10
Prosjekt

Effekt av antioksidanter og Smartfish på tilpasninger til styrketrening og utholdenhetstrening

prosjektleder

Gøran Paulsen
ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole
  • Høgskolen i Innlandet
  • Fakultet for lærerutdanninger og språk ved Høgskolen i Østfold

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Idrettsmedisinske fag

Emneord

Antioksidanter • Utholdenhet

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. mai 2010 Slutt: 12. desember 2011

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Effekt av antioksidanter og Smartfish på tilpasninger til styrketrening og utholdenhetstrening

Sammendrag

Antioksidanter har mange viktige funksjoner i kroppen vår, men om vi inntar store doser av for eksempel vitamin C, kan vi potensielt bremse prosesser som gir oss treningseffekt. I denne studien ønsker vi å undersøke dette nærmere. Vi ønsker også å teste et kommersialt produkt, Smartfish, som har utviklet en restitusjonsdrikk som bl.a. inneholder fiskefettsyrer, fiskepeptider og en miks av antioksidanter i moderate mengder. Gjennomføring av prosjektet Prosjektet vil gjennomføres i to deler. 1. Registrere endringer i styrke og muskelvekst etter en periode med styrketrening, samt følge restitusjonen av muskelfunksjonen og signaler for muskelvekst etter en styrketreningsøkt mens forsøkspersonene inntar vitamin C- og E-tilskudd, Smartfish eller placebo. 2. Registrere endringer i utholdenhet og maksimalt oksygenopptak etter en periode med utholdenhetstrening mens forsøkspersonene inntar C- og E-vitamin, Smartfish, astaxanthin eller placebo. Forsøkspersonene som skal rekrutteres vil være primært studenter som allerede er vant med styrketrening og utholdenhetstrening (begge kjønn). Vi vil benytte tradisjonelle tester for å måle styrke, samt MR, DEXA, og vi vil ta biopsier (vevsprøver) underveis.

Vitenskapelig sammendrag

Antioksidanter har mange viktige funksjoner i kroppen vår, men om vi inntar store doser av for eksempel vitamin C, kan vi potensielt bremse prosesser som gir oss treningseffekt. I denne studien ønsker vi å undersøke dette nærmere. Vi ønsker også å teste et kommersialt produkt, Smartfish, som har utviklet en restitusjonsdrikk som bl.a. inneholder fiskefettsyrer, fiskepeptider og en miks av antioksidanter i moderate mengder. Gjennomføring av prosjektet Prosjektet vil gjennomføres i to deler. 1. Registrere endringer i styrke og muskelvekst etter en periode med styrketrening, samt følge restitusjonen av muskelfunksjonen og signaler for muskelvekst etter en styrketreningsøkt mens forsøkspersonene inntar vitamin C- og E-tilskudd, Smartfish eller placebo. 2. Registrere endringer i utholdenhet og maksimalt oksygenopptak etter en periode med utholdenhetstrening mens forsøkspersonene inntar C- og E-vitamin, Smartfish, astaxanthin eller placebo. Forsøkspersonene som skal rekrutteres vil være primært studenter som allerede er vant med styrketrening og utholdenhetstrening (begge kjønn). Vi vil benytte tradisjonelle tester for å måle styrke, samt MR, DEXA, og vi vil ta biopsier (vevsprøver) underveis.

Tittel

Effects of antioxidants and Smart Fish on adaptations to resistance training and endurance training

Sammendrag

Overall goals and study design We aim to investigate whether large dosages of vitamin C and E and a Smartfish drink (separately) can affect recovery after and adaptation to resistance training and adaptation endurance training. By testing these supplements and by applying an array of biochemical assays, we intend to acquire better insight in the mechanisms behind muscle growth and adaptation to resistance and endurance training. We have a working hypothesis that muscle fibers adapt due to mechanical stress and metabolic stress. The ?translation? of both these stimuli may involve changes in the redox status by increased generation of free radicals (40; 42; 67). We hypothesize that vitamin C and E in high daily dosages (1 g and 350 IU per day, respectively) will shut down some of the redox-sensitive signaling pathways associated with adaptation to training, i.e. increase muscle mass and strength after resistance training and increased VO2max and endurance performance after endurance training. On the other hand, we hypothesize that supplementing with Smartfish will improve recovery and adaptations compared to placebo. Thus, we believe that high concentration of single antioxidants, such as vitamin C and E, will inhibit some of the key cellular steps in the adaptation process, while Smartfish that contain a mix of several, natural, fresh components (macro- and micronutrients) will have a positive effect (or at least have no adverse effects). Supplementation as beverages The subjects will receive similar looking bottles that contain either vitamin C (1 g) and E (350 UL), Smartfish or placebo. The drinks will contain the same amount of energy (1000 kJ), including 10-15 g of protein. The Smartfish beverage will contain a little less carbohydrates than the two other beverages due to the content of fatty acids Half of each bottle will be drunk right before training and the second half immediately after training. Resistance training: Study design 1 (adaptation study; Figure 1): Double blinded placebo controlled experiment. We aim to recruit about 45-60 subjects to engage in a heavy strength training program (both genders). All subjects will initially complete 4 weeks of strength training (period I) without any supplement interventions (?training run-in?). The subjects will thereafter be administered a beverage containing 1 g of vitamin C and 350 UL vitamin E, Smartfish or placebo (sugar water) daily during the next 8 weeks (period II). The groups will be constructed by stratified randomization, based on gender and their improvements in strength and muscle growth during the first 3-4 weeks (without supplements). All three beverages will be delivered in similar looking bottles and the drinks will taste the same.

Vitenskapelig sammendrag

Overall goals and study design We aim to investigate whether large dosages of vitamin C and E and a Smartfish drink (separately) can affect recovery after and adaptation to resistance training and adaptation endurance training. By testing these supplements and by applying an array of biochemical assays, we intend to acquire better insight in the mechanisms behind muscle growth and adaptation to resistance and endurance training. We have a working hypothesis that muscle fibers adapt due to mechanical stress and metabolic stress. The ?translation? of both these stimuli may involve changes in the redox status by increased generation of free radicals (40; 42; 67). We hypothesize that vitamin C and E in high daily dosages (1 g and 350 IU per day, respectively) will shut down some of the redox-sensitive signaling pathways associated with adaptation to training, i.e. increase muscle mass and strength after resistance training and increased VO2max and endurance performance after endurance training. On the other hand, we hypothesize that supplementing with Smartfish will improve recovery and adaptations compared to placebo. Thus, we believe that high concentration of single antioxidants, such as vitamin C and E, will inhibit some of the key cellular steps in the adaptation process, while Smartfish that contain a mix of several, natural, fresh components (macro- and micronutrients) will have a positive effect (or at least have no adverse effects). Supplementation as beverages The subjects will receive similar looking bottles that contain either vitamin C (1 g) and E (350 UL), Smartfish or placebo. The drinks will contain the same amount of energy (1000 kJ), including 10-15 g of protein. The Smartfish beverage will contain a little less carbohydrates than the two other beverages due to the content of fatty acids Half of each bottle will be drunk right before training and the second half immediately after training. Resistance training: Study design 1 (adaptation study; Figure 1): Double blinded placebo controlled experiment. We aim to recruit about 45-60 subjects to engage in a heavy strength training program (both genders). All subjects will initially complete 4 weeks of strength training (period I) without any supplement interventions (?training run-in?). The subjects will thereafter be administered a beverage containing 1 g of vitamin C and 350 UL vitamin E, Smartfish or placebo (sugar water) daily during the next 8 weeks (period II). The groups will be constructed by stratified randomization, based on gender and their improvements in strength and muscle growth during the first 3-4 weeks (without supplements). All three beverages will be delivered in similar looking bottles and the drinks will taste the same.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Gøran Paulsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole
Aktiv cristin-person

Ole Sveen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for real-, praktisk-estetiske, samfunns- og religionsfag ved Høgskolen i Østfold

Arne Ivar Skaug

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Fakultet for lærerutdanninger og språk ved Høgskolen i Østfold
Aktiv cristin-person

Bent Rønnestad

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Høgskolen i Innlandet

Christine Helle

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »